Vernieuwbouw Integraal Kind Centrum De Vindplaats

Op het plein aan de Jan den Haenstraat zal een nieuw kindcentrum worden gerealiseerd waarin OBS de Roos samen met de Narcis Querido zich zullen samenvoegen in een gebouw. Een integraal kindcentrum (IKC) voor kinderen van 0-12 jaar dat 50 weken per jaar van 07:00 – 19:00 uur geopend is. Dat betekent basisonderwijs, kinderopvang, voorschoolse, tussen- en buitenschoolse opvang en diverse multifunctionele ruimten onder één dak. En dat alles vanuit één visie binnen één organisatie.  

De case
Stichting AWBR gaat 2 scholen samenvoegen tot een kindcentrum. Hiervoor is een grootschalige verbouwing nodig. Een deel van het pand wordt gesloopt en deels vernieuwd en uitgebreid. De installaties worden compleet vervangen en aangepast naar de huidige eisen en rekening houdend met duurzaamheid.

Ons werk
Het gebouw wordt waar mogelijk nageïsoleerd waardoor laagtemperatuurverwarming en hoogtemperatuur koeling mogelijk wordt en een laag energiegebruik wordt geborgd. Er is sprake van een ruimtelijk open ontwerp waarbij leslokalen niet allemaal zijn voorzien van geluidwerende wanden. Middels geluidwerende zones en akoestische voorzieningen wordt een aangename akoestische kwaliteit bereikt. De geluidwerende zones zijn tevens de brandcompartimenten en de extra beschermde vluchtroutes.

Het ontwerp van het gebouw is opgezet als een all-electric gebouw dat wordt verwarmd en gekoeld met behulp van warmtepompen in combinatie met (deels) vloerverwarming/vloerkoeling en radiatoren. De klimaatinstallaties zijn gebaseerd op het programma van eisen frisse scholen klasse B. Er wordt ruim voldoende geventileerd waarmee een uitstekend klimaat wordt geborgd. Door de toepassing van vraag gestuurde ventilatie wordt geen overmatige energie gebruikt. De temperatuur in de verschillende ruimtes kan met behulp van naverwarmers individueel worden nageregeld. Ventilatoren en overige apparatuur waaronder de verlichting worden energiezuinig geselecteerd waarbij de toegepaste verlichtingsschakelingen zijn afgestemd op het gebruik van het gebouw en binnenruimtes. De benodigde elektrische energie wordt opgewekt met behulp van PV-panelen die op de dakvlakken zijn geïntegreerd. Hiermee wordt aan de BENG eisen voldaan.

Winkelman Engineering heeft het ontwerp van de installaties verzorgd en heeft het hele ontwerp in BIM opgezet. De oplevering van de school zal plaatsvinden in augustus 2021.

De uitdaging
Met de technische inpassing van de installaties moest rekening worden gehouden met een groot aantal architectonische en esthetische elementen. De complexiteit van het gebouw maakte dit project tot een uitdagend vraagstuk.

Opdrachtgever
Buro Loo / Stichting AWBR
Architect
Valtos architecten
Plaats
Amsterdam
Uitdaging opdracht
De complexiteit van het gebouw maakte dit project tot een uitdagend vraagstuk.
Meer weten?
Neem contact op met Mark Winkelman op +31 6-20658502.