Advieswerkzaamheden gebouwgebonden installaties Kasteel Wijchen

In het oosten van Gelderland, vlakbij Nijmegen, staat een groots en imposant gebouw: Kasteel Wijchen. De eerste vermelding in de geschiedenis dateert uit 1392. De eerste bouw gaat echter terug tot het midden van de 14e eeuw. Sindsdien is het bewoond door verschillende adellijke families, waaronder Emilia van Nassau, de dochter van Willem van Oranje. Het kasteel is meerdere keren gerestaureerd, na schade door verwoesting en brand. Sinds 1933 doet het kasteel onder andere dienst als gemeentehuis.

De case
Door de jaren heen zijn er diverse verbouwingen geweest. Nu staat er weer een nieuwe verbouwing op de planning. De binnenplaats wordt voorzien van een glazen overkapping, de kelder wordt ingericht als tentoonstellingsruimte en de installaties voor bijna elke ruimte worden onder handen genomen.

Ons werk
In samenwerking met B&I ontwerp en advies heeft Winkelman Engineering een definitief ontwerp voor de installaties van Kasteel Wijchen opgesteld. Voor bijna alle ruimten is er een luchtbehandelingsinstallatie ontworpen om de diverse ruimten te verwarmen en te koelen. Daarnaast is er onderzocht op welke manier het kasteel verduurzaamt kan worden. Hiervoor zijn er warmtepompen geadviseerd om de warmteopwekking te verduurzamen. Tot slot is het definitief ontwerp uitgewerkt in een werkomschrijving.

De uitdaging
Het kasteel betreft een monument. Dit betekent dat er geen afbreuk mag worden gedaan aan de monumentale waarde van het kasteel en dat alle werkzaamheden zorgvuldig moeten worden afgewogen. De uitdaging daarbij is om een zo’n functioneel mogelijke installatie aan te brengen met dito comfortniveau, zonder afbreuk te doen aan het monument. Dit vraagt om creatieve oplossingen om de grote ventilatiekanalen in het monumentale kasteel te integreren, waarin niks recht is en muren soms tot een halve meter dik zijn. 

Advieswerkzaamheden gebouwgebonden installaties Kasteel Wijchen

Veiligheidsregio Fryslân zet zich in voor een veilig en gezond Fryslân. Veiligheidsregio Fryslân is verantwoordelijk voor de rampenbestrijding en crisisbeheersing in de provincie.

De case
Veiligheidsregio Fryslan is een organisatie die behoorlijk in beweging is; diverse bedrijfsonderdelen die elders gehuisvest waren zijn samengevoegd aan de Harlinger Trekweg in Leeuwarden. Hiervoor is het bestaande gebouw gerenoveerd en opnieuw ingedeeld. Daarnaast is er een uitbreiding gerealiseerd van ca. 1.000 m². Dit is gedaan door de zijbeuk van het gebouw 9 meter te verlengen en een volledig nieuwe verdieping te plaatsen.

Ons werk
Deze uitbreiding is in bouwteam uitgevoerd. Tijdens de contractvorming van dit project heeft Winkelman Engineering & Consultancy namens de opdrachtgever de prijsonderhandelingen met betrekking tot de installaties gevoerd. Tevens hebben wij de scope van het werk gedefinieerd en zijn we betrokken geweest bij het opstellen van de contractdocumenten.

Tijdens de bouw heeft Winkelman Engineering & Consultancy toezicht gehouden op de uitvoering van het werk aangaande de installaties.

De uitdaging
De renovatie heeft gefaseerd plaats gevonden zodat de bestaande organisatie in het gebouw operationeel kon blijven. De uitdaging van dit project was daarom om de werkzaamheden zo te plannen en uit te voeren dat de medewerkers hier zo minimaal mogelijk verstoring van ondervonden.

Uitbreiding Veiligheidsregio Fryslân

De ProGresco is een samenwerkingsverband tussen Groningse gemeenten, de veiligheidsregio en de provincie Groningen.

De case
Binnen de ProGresco hebben 6 Groningse gemeenten en de veiligheidsregio 11 panden ingebracht om onderzoek te doen naar het verduurzamen van deze panden. Naast de verduurzaming van het gemeentelijke vastgoed deelt de ProGresco kennis en leerervaringen met elkaar.

Ons werk
Winkelman Engineering heeft voor de ProGresco maatwerkadvies geleverd voor verduurzaming van een aantal gemeentelijke panden. Voor 11 panden in de provincie Groningen is onderzocht op welke wijze een energielabelsprong gerealiseerd kan worden, dan wel op welke manier deze panden zonder gebruik te maken van aardgas verwarmd kunnen worden. Voor elk pand zijn er een aantal mogelijkheden gegenereerd en hieruit zijn de meest realistische en kansrijke varianten geselecteerd. Deze varianten zijn vervolgens vergeleken op technische en financiële haalbaarheid, waarna voor elk pand de meest optimale optie is geadviseerd.

De uitdaging
Bij dit project was de uitdaging om een generieke aanpak te hanteren voor 11 verschillende panden en vraagstukken. Daarnaast hebben de 11 panden verschillende functies waarmee rekening moet worden gehouden; een aantal gemeentehuizen, scholen en een sportzaal werden onderworpen aan onderzoek. Het algemene doel van het onderzoek was het adviseren van de meest optimale verduurzamingsmaatregelen op technische uitvoerbaarheid en financiële haalbaarheid. Maar elk pand heeft zijn eigen vraagstuk en voor elk gebouw moeten de doelstellingen van de betreffende gemeente worden meegenomen.

ProGresco: Generiek advies voor 11 vraagstukken.

RDW (Dienst Wegverkeer) is een overheidsinstelling die de registratie van gemotoriseerde voertuigen en rijbewijzen in Nederland verzorgd. De ICT-afdeling van de RDW is gevestigd in Groningen. Het pand werd niet efficiënt ingezet. De voornaamste reden om te verbouwen was het ruimtegebrek. Daarnaast voldeed het bedrijfsrestaurant op de 4e verdieping niet meer qua capaciteit.

De case
Naar aanleiding van een geslaagde pilot met ‘’het nieuwe werken’’ is het nieuwe werken gefaseerd per bouwlaag in het gehele gebouw van het ICT-bedrijf geïmplementeerd en gerealiseerd. Dit houdt in dat er kantoortuinen en multifunctionele ruimtes om te vergaderen zijn ingericht. Deze indeling sluit beter aan bij de hedendaagse werkwijze.

De renovatie is gefaseerd uitgevoerd, zodat RDW tijdens de renovatie volledig operationeel kon blijven met zo min mogelijk verstoring voor de medewerkers. De werkzaamheden zijn per verdieping en per vleugel uitgevoerd en opgeleverd.

Ons werk
Voor deze case hebben wij het ontwerp van de installaties en de keuken van het nieuwe bedrijfsrestaurant op de eerste verdieping verzorgd. Ook waren we betrokken bij het traject van aanbesteding tot het contracteren van de aannemers. Tijdens de bouw waren we verantwoordelijk voor het houden van toezicht en het bewaken van de kwaliteit.

Aansluitend aan het project is voor de vastgoedeigenaar een verduurzamingstraject ingezet. Ons team heeft hiervoor een ontwerp gemaakt waarbij circa 300 zonnepanelen zijn geplaatst en aangesloten. Wij hebben het uitvoeringstraject tot en met de oplevering behartigd. De installateur heeft daarbij een opdracht verkregen voor nazorg middels monitoring en onderhoud, zodat de verduurzaming daadwerkelijk wordt getoetst.