Dimence: realisatie High Intensive Care unit psychiatrisch centrum Rielerenk

Dimence is een zorgorganisatie die (hoog)specialistische ggz biedt in Overijssel. Stichting Dimence heeft de High Intensive Care (HIC) afdelingen in Psychiatrisch centrum Rielerenk in Deventer verbouwd. Hier worden patiënten opgenomen die ernstige psychiatrische problemen hebben.

De case
Aangezien een opname, al dan niet gedwongen, ook van invloed is op het herstel van de patiënt, vindt Dimence het belangrijk dat dit gebeurt in een gastvrije, prettige omgeving. Een verbouwing was hiervoor noodzakelijk. De verpleegposten hebben plaatsgemaakt voor een groter woonkamergebied; de separeercellen zijn vervangen door een extra beveiligde kamer met huiskamer en aangrenzende tuin. Ook is er een crisisbeoordelingskamer en logeerkamer gerealiseerd. Dit alles volgens de nieuwste richtlijnen van de HIC-monitor.

Bijzonder in dit project is de uitvoering van de Extra Beveiligde Kamer (EBK). In deze ruimte heeft de patiënt zelf invloed op de kleur van het licht, de temperatuur, de ventilatieluchthoeveelheid en zelfs de aanwezige geur. Op deze manier kunnen met voorgeprogrammeerde scenes als een bosomgeving en zee-omgeving worden nagebootst, om het zo comfortabel mogelijk te maken voor de patiënt. Het uiteindelijke doel is een zo kort als mogelijk verblijf in de EBK.

Ons werk
Wij waren van de initiatieffase tot en met oplevering betrokken bij deze opgave. We mochten het ontwerp vervaardigen en deel uitmaken van de bouwdirectie.

Opdrachtgever
Dimence
Architect
Gortemaker Algra Feenstra - Rotterdam
Plaats
Deventer
Uitdaging opdracht
Realisatie extra beveiligde kamer (EBK) in bestaand gebouw
Meer weten?
Bel ons op 0512 - 745132.