NoorderBasis: Nieuwbouw “de Princenhof” Leeuwarden

Medewerkers en leerlingen van basisschool Princenhof in Leeuwarden zijn in augustus 2014 begonnen in een gloednieuw schoolgebouw. Nieuwbouw was nodig, want het oude gebouw raakte gedateerd en was niet berekend op de groei van deze protestants-christelijke basisschool. Welke onderdeel is van stichting Noorderbasis, waaronder meerdere basisscholen in Noord-Nederland vallen.

De case

Naast de bestaande school kwam een perceel bouwgrond beschikbaar, ideaal voor de nieuwbouw. De school kon daardoor tijdens de zomervakantie geruisloos verhuizen, zonder tijdelijke overbrugging. Bij de school is ook een sporthal gebouwd, die door de gemeente Leeuwarden wordt gehuurd. Zowel school als sporthal zijn compleet voorzien van ledverlichting.

Ons werk

De basis van het schoolgebouw is een goede gebouwschil met RC-waarde van 5 en HR++-beglazing. De klimaatinstallatie is verder traditioneel, maar met een verstandig duurzaam randje. De basisinstallatie is gekozen, omdat die eenvoudig te onderhouden is. Wel hebben we gezorgd dat de opwekkingsrendementen hoger liggen dan traditioneel.  Daarom is de cv-ketel aangesloten op laagtemperatuurverwarming in de vorm van vloerverwarming. Zodat de cv-ketel niet boven de 45 graden aanvoer komt. Daarnaast is gekozen voor gebalanceerde ventilatie met hoog rendement warmte terugwinning. Voor de klaslokalen is een luchtbehandeling kast van 10.000 m3/h met warmtewiel geplaatst, terwijl de sporthal met een kleinere unit van 3.000 m3/h wordt geklimatiseerd. Omdat de sportzaal volledig met lucht wordt verwarmd, is de luchtbehandeling kast van een recirculatiesectie voorzien, zodat ook buiten de gebruiksuren – wanneer weinig of geen ventilatie nodig is – voldoende warmte kan worden ingebracht. De leerkrachten kunnen de temperatuur in hun lokaal nog een beetje beïnvloeden, doordat in de luchttoevoerkanalen naar de lokalen kleine elektrische na-verwarmers zijn aangebracht.

De uitdaging

Winkelman Engineering heeft het ontwerp van de installaties verzorgd en was tevens verantwoordelijk voor het traject van aanbesteding tot het contracteren van de aannemers. Tijdens het gehele proces waren er twee eindgebruikers met eigen belangen, deze konden we goed behartigen. Tijdens de uitvoering van het werk waren we verantwoordelijk  voor het houden van toezicht op de bouw en ook het toetsen van de kwaliteit van de installatie werkzaamheden, met name het integreren van 2500m2 aan installaties in het dak, vergt een juiste afstemming met de betrokken partijen. De oplevering van de school vond plaats in augustus 2014.

Opdrachtgever
Scholengemeenschap NoorderBasis
Architect
Klamer, Leeuwarden
Plaats
Leeuwarden
Uitdaging opdracht
Twee gebruikers, 2500m2 installatie in het dak verwerkt
Meer weten?
Neem contact op met Mark Winkelman op 06-20658502.