Vrije Baptisten Gemeente Bethel Drachten

De Vrije Baptisten Gemeente Bethel te Drachten is een kerkelijke gemeenschap. Deze kerk kan bestempeld worden als één van de weinige mega-kerken in Nederland. Gemiddeld komen er op een zondag ca. 5.000 mensen in het gebouw van de Bethel.

Dit gebouw op zich is al uitzonderlijk voor een kerk. In 2000 werd het pand aan de Bolder 75 aangekocht, een bedrijfspand met een bruto vloeroppervlak van ca. 12.000m², gesitueerd op een industrieterrein. In de eerste jaren bleef een gedeelte van het pand verhuurd aan een automobielbedrijf maar al gauw bleek dat ook deze ruimte benodigd was om de onstuimige groei van deze kerk te kunnen bijhouden.

Het gebouw bestaat uit meerdere kerkzalen waaronder een grote samenkomstzaal die plaats biedt aan 1.750 mensen, een kerkzaal met 800 zitplaatsen en ook is er een grote ruimte waar gemeenteleden elkaar kunnen ontmoeten. Verder kenmerkt het gebouw zich door een groot aantal kleinere ruimtes voor kinder- en jeugdwerk als ook een kantoor- en vergaderzone van ca. 1.000 m2, verdeeld over 19 ruimtes. Een bijzonder gebouw met een zeer multifunctioneel karakter.

In 2013 is gestart met een uitgebreide revitalisatie van de ventilatie- en verwarmingsinstallaties. De warmte opwekkingsinstallatie was aan het eind van de technische levensduur en is inmiddels vervangen. Daarnaast zijn de distributie- en afgiftesystemen dusdanig aangepast dat het gebouw in diverse zones verwarmd en geklimatiseerd kan worden, aangestuurd met behulp van een geautomatiseerd gebouwbeheersysteem.

In een latere fase worden de klimaatinstallaties ten behoeve van de kantoorzone en de ruimtes voor kinder- en jeugdwerk vervangen.

Winkelman Engineering & Consultancy is nauw betrokken bij het opstellen van het programma van eisen en het calculeren van de deelbudgetten. Tevens zijn de werk- en contractdocumenten door ons opgesteld en zijn wij verantwoordelijk voor de directievoering en houden wij toezicht op de bouw.