SOZAWE Groningen

In opdracht van Deerns raadgevende ingenieurs te Groningen is Mark Winkelman als projectmanager verantwoordelijk voor het ontwerp en begeleiding van de technische installaties in het nieuwe kantoorgebouw voor de dienst Sociale Zaken en Werk van de gemeente Groningen (SOZAWE).

Het nieuwe kantoor op het Europapark krijgt als eerste kantoorgebouw in Nederland speciale holle vloeren van het type Holcon. Speciaal omdat ze een dragende tussenconstructie overbodig maken waardoor het gebouw flexibel ingedeeld kan worden. Dit is een unieke en duurzame oplossing. De installaties zijn volledig geïntegreerd in het vloersysteem en zijn zodanig ontworpen dat hiermee een volledig flexibele indeling mogelijk wordt gemaakt.

De nieuwbouw van SOZAWE onderscheidt zich verder door haar duurzame karakter. Het gebouw is compact, heeft een zeer goed geïsoleerde schil en ‘oogt’ groen door binnentuinen en de atria. Een WKO-installatie slaat de warmte in de zomer op om deze vervolgens in de winter te gebruiken voor verwarming. Ten aanzien van de bediening en beheersing van het klimaat is dit gebouw vooruitstrevend. Per ruimte kan de temperatuur, het lichtniveau en de zonwering worden bediend middels een pop-up op het beeldscherm van de betreffende werknemer.

Op schoonmaakkosten zal in de exploitatiefase aanzienlijk wordt bespaard door een intelligente lichtschakeling. Alleen de verlichting in de ruimtes die overdag bemenst zijn, wordt tijdens de schoonmaakrondes vrijgegeven. Hierdoor kan de schoonmaakploeg zijn schoonmaakactiviteit enorm efficiënt inzetten.