Duurzaam Hoonhorst

Hoonhorst werd in 2010 winnaar van de wedstrijd Duurzaam Dorp Overijssel. Inwoners van dit dorp ontvingen liefst 1,5 miljoen euro en de titel “Duurzaamste Dorp in Overijssel”. Deze prijs werd gewonnen op basis van de 3G-dorpsvisie voor 2025: groen, gezond en gemeenschappelijk. Uiteraard diende dit geldbedrag geïnvesteerd te worden: in Hoonhorst is en wordt nog steeds een enorm programma uitgevoerd met allerlei sociale, groene en economische projecten.
Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar brengen. Een omschrijving die Winkelman Engineering uitdaagt om hierin bij het ontwerpen en/of verduurzamen van bestaande installaties alle mogelijkheden te onderzoeken om zo uiteindelijk een optimaal advies te kunnen geven. Vandaar dat wij dan ook ingeschakeld zijn voor diverse projecten in dit unieke dorp en we met gepaste trots terugkijken op de resultaten.

De St. Cyriacus basisschool
Winkelman Engineering heeft voor deze school een compleet ontwerp ter verduurzaming en renovatie verzorgd alsook de aanbesteding hiervan.
Gebaseerd op het “programma van eisen frisse scholen” zijn maatregelen getroffen om het binnenklimaat te verbeteren. Een duurzaam luchtbehandelingssysteem is geïnstalleerd, waarbij voor het verwarmen van koude lucht gebruik gemaakt wordt van warm water afkomstig uit het nieuwe CV-systeem dat aangesloten is op de houtgestookte dorpsverwarming.
De binnenverlichting is vervangen door hoogfrequente TL-verlichting in combinatie met daglichtregeling en aanwezigheidsdetectie.
Aan de buitenzijde is school volledig aangepast aan de huidige tijd en klaar voor de toekomst: de muren zijn geïsoleerd, het dak is vernieuwd en geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. Tevens zijn de ramen voorzien van HR++ beglazing.

Dorpsverwarming
Winkelman Engineering was eveneens betrokken bij het detailontwerp en de aanbesteding van de dorpsverwarming waarbij met behulp van een houtsnippergestookte verwarmingsinstallatie warmte wordt opgewekt. Via een ondergronds, geïsoleerd leidingnet worden de school en het cultuurhuis aangesloten op het leidingsysteem.

Cyriscuskerk
Uniek is de wijze waarop de Cyriscuskerk wordt verwarmd. Je zou vermoeden dat achter het priesterkoor een kandelaarkunstwerk is gemaakt alleen voor religieuze en esthetische redenen maar niets is minder waar. Het blijkt een vermomd warmtekanon, waarmee tevens wordt voorzien in frisse ventilatielucht.
Het toezicht houden op de uitvoering van voorgenoemde projecten alsook de directievoering is verzorgd door Winkelman Engineering.