Psychiatrisch centrum Rielerenk (Dimence)

Stichting Dimence heeft de High Intensive Care afdelingen in Psychiatrisch centrum Rielerenk in Deventer verbouwd. Hier worden patiënten opgenomen die ernstig psychiatrische problemen hebben. Omdat een opname, al dan niet gedwongen, ook van invloed is op het herstel van de patiënt, vindt Dimence het belangrijk dat dit gebeurt in een gastvrije, prettige omgeving. Een verbouwing was hiervoor noodzakelijk. De verpleegposten hebben plaats gemaakt voor een groter woonkamergebied, de separeercellen zijn vervangen door een extra beveiligde kamer met huiskamer en aangrenzende tuin en er zijn een crisisbeoordelingskamer en logeerkamer gerealiseerd. Dit alles volgens de nieuwste richtlijnen van de HIC Monitor.

Bijzonder in dit project is de uitvoering van de Extra Beveiligde Kamer (EBK). In deze ruimte heeft de patiënt zelf invloed op de lichtkleur, temperatuur, ventilatieluchthoeveelheid en zelfs de aanwezige geur. Zo kunnen met voorgeprogrammeerde scenes onder andere een bosomgeving, zee-omgeving en overige voorkeursomgevingen worden nagebootst, om het zo comfortabel mogelijk te maken voor de patiënt, met als doel een zo kort mogelijk verblijf in de EBK.

Winkelman Engineering & Consultancy was vanaf de initiatieffase tot en met oplevering betrokken bij deze opgave. Zo hebben wij het ontwerp mogen vervaardigen en deel mogen uitmaken van de bouwdirectie.