Campus Maritiem Instituut Willem Barentsz Terschelling

Op Terschelling wordt als sinds 1875 maritiem onderwijs verzorgd, een lange historie op een unieke plek die uitstekend past bij de doelgroep. Anno nu is het instituut dat onderwijs verzorgd, het Maritiem Instituut Willem Barentsz, uitgegroeid tot het best uitgeruste nautische-technische instituut van Nederland. De huidige campus is echter sterk verouderd en dat is de reden dat de gemeente Terschelling samen met woningstichting De Veste een nieuwe campus gaat realiseren.

Om dit te bewerkstelligen heeft woningstichting De Veste een aanbesteding georganiseerd waarbij 5 verschillende aannemers benaderd zijn om op basis van een Programma van Eisen hun plannen te presenteren voor een compleet nieuwe campus.

Winkelman Engineering is door Friso Bouwgroep benaderd om voor dit bijzondere project een compleet ontwerp voor de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties te verzorgen. Samen met Mecanoo Architecten en DGMR is een optimaal ontwerp gemaakt waarbij nadrukkelijk getoetst is op belevingswaarde, gebruikswaarde en toekomstwaarde. Het resultaat is een zeer energiezuinig, efficiƫnt, comfortabel en onderhoudsvriendelijk gebouw.

Helaas is ons ontwerp door woningstichting De Veste niet gekozen tot het te realiseren gebouw. Dit weerhoudt ons niet ons ontwerp hierbij te presenteren. Reden hiervoor is dat we trots zijn op het eindresultaat en dit graag tonen. Erg bijzonder aan het installatie-ontwerp is dat er klimaatsystemen zijn toegepast waarbij ventilatielucht, licht, warmte en koude afhankelijk van de vraag wordt toegevoerd. Per kamer kan de temperatuur onafhankelijk geregeld worden en verse lucht komt via drukgeregelde roosters de kamers binnen. Deze roosters zijn speciaal geconstrueerd voor gebieden met veel wind en passen de grootte van de opening aan als er veel wind staat zodat tochtverschijnselen uitblijven. In de zomer kan het ventilatiesysteem gebruikt worden voor zomernachtventilatie.
Tenslotte zijn de installaties dusdanig opgezet dat deze gesplitst zijn in een opwekking-, drager- en inbouwgedeelte. Deze scheiding biedt de mogelijkheid om voor de huidige toepassing een geheel passende installatie te ontwerpen en heeft als voordeel dat bij functiewijzigingen slechts een beperkte aanpassing van het inbouwgedeelte nodig is.